right_partnerek.gif
 
 Bp. XV. kerület Önkormányzata
 
Kereskedelmi és Iparkamara XV. kerületi szervezete

right_partnerek2.gif

 

Húsvéti receptek 

husvet08.jpg 

Húsvéti sonkaleves

Hozzávalók40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja, 50 dkg vegyes leveszöldség, 1  fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 1 evőkanál natúr reszelt torma, 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítés: A füstölt húst előző nap vízbe áztatjuk. Másnap a levet leöntjük róla, és 2 liter vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel - rostjaira merőlegesen - kockákra vagdaljuk. A sonkalébe beletesszük az összes megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele. Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük. 

husvet09.jpg 

Húsvéti répatorta 

Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 28 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, ½, kávéskanál szódabikarbóna, 10 dkg pirított, durvára darált dió, ¼ teáskanálnyi só, 1,5 teáskanál fahéj, 4 tojás, 2,4 dl olaj, 34 dkg finomra reszelt sárgarépa, 1 db közepes, reszelt alma / vagy kb. 1 dl pépesített ananászbefőtt

A krémhez: 2 tojás, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 csomag Bourbon vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 10 dkg vaníliás krémtúró, 10 dkg vaj

A díszítéshez: 5 dkg durvára vagdosott vagy darabolt pirított dió, 1 dl habtejszín, marcipán a figurákhoz, cukorkák, 3 dkg kókuszreszelék, keserű mandula aromával átkevergetve és kiszárítva a fűhöz

Elkészítés: A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd hozzáadjuk az olajjal kikevert tojásokat, és a répareszeléket az almával. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, 180 fokon sütjük ki, kb. 45 perc alatt.

A krémhez a vaj, a krémtúró, a citromlé, és annak reszelt héjának kivételével az összes adalékot robotgéppel csomómentesre keverjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrűre főzzük. A krémet hagyjuk teljesen kihűlni, majd a habosított vajjal keverjük el. Adjuk hozzá a krémtúrót, a citromlevet és a héjat.

A tortát 3 lapra szeljük, és megtöltjük. A krémből hagyunk az oldalának megkenésére is egy keveset, majd diódarabokkal megszórjuk. A tetejét tejszínhabbal vonjuk be, és tetszés szerint díszítjük.

 husvet IV.jpeg

 Karácsonyi receptek

Bajai halászlé

halaszle II.jpg 

 

Hozzávalók:1 kg ponty, 15 dkg hagyma, 5 dkg házipaprika, 2 dkg só, 10 dkg paradicsom, 5 dkg zöldpaprika, (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó), 2-3 cseresznyepaprika, 4 adag gyufatészta.

A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük és sűrűn beirdaljuk, késpengével lepattintjuk a keserűfogát. A hagymát apróra vágva, 3 liter vízbe tesszük fel főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beletessük a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálaljuk a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el. 

Karácsonyi pulykamell

pulyka.jpg 

 

 Hozzávalók:1 kg-os puykamell filé, 30 dkg szeletelt Bacon, 3/4 kg alma , 1/2 kg körte , 1/2 kg aszalt szilva, só, fehérbors, fokhagyma, száraz fehérbor 

A pulykamell filét egészben, előző este fokagymás tejbe áztatjuk. Másnap lecsurgatjuk, megszórjuk sóval, fehérbossal . Tűzálló tálba kevés olajra tesszük, a belső  réteg közé Bacon szalonnát teszünk, majd a tetejére is bőven fektetünk szalonnát. A tetejére-köré bőven teszünk meghámozott, szeletelt almát, körtét, maroknyi aszalt szilvát. 2-3 dl száraz fehérbort öntünk alá. Lefedve forró sütőbe tesszük, 80 %-os hőfokállással 2 és fél órát sütjük, majd a fedést levéve még fél órát pirítjuk a tetejét. Fél óra állás után tálaljuk.

Bejgli

 

bejgli.jpg

Hozzávalók 8 rúdhoz (4 diós, 4 mákos):

A tésztához: 75 dkg liszt (fele rétes, fele sima), 37 dkg  sütőmargarin, 4 evőkanál porcukor, fél mokkáskanálnyi só, 2 tojás (felverve), 2 dl tejföl, 3,5 dkg instant élesztő

A máktöltelékhez: 2 dl forró tej, 20 dkg porcukor, 40 dkg darált mák, 1 evőkanál búzadara, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál baraclekvár, mazsolát, 1 alma, 1 mokkáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor
A diótöltelékhez: 2 dl forró víz,20 dkg porcukor,40 dkg darált dió,1 evőkanál zsemlemorzsa, fél citrom reszelt héja, 1 evőkanál baracklekvár, mazsolát, 1 alma,  mokkáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, kevés rum

Elkészítés: A tésztához a margarint elmorzsoljuk a liszttel, beleszórjuk az élesztőt, majd hozzátesszük a többi hozzávalót, jól kidolgozzuk. (Érzés szerint, kevés tejet is adhatunk még hozzá, lényeg, hogy ne lágy, inkább keményebb állagú tésztát kapjunk.) Letakarva 1 órát kelesztjük konyhai hőmérsékleten. A máktöltelékhez a forró tejbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd 40 dkg darált mákot, 1 evőkanál búzadarát, fél citrom reszelt héját, 1 evőkanál baraclekvárt, mazsolát, 1 reszelt almát, 1 mokkáskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot. Összekeverjük. A diótöltelékhez a forró vízbe beleöntünk 20 dkg porcukrot, majd a 40 dkg darált diót, 1 evőkanál zsemlemorzsát, fél citrom reszelt héját, 1 evőkanál baracklekvárt, mazsolát, 1 reszelt almát, 1 mokkáskanál fahéjat, 1 csomag vaníliás cukrot, kevés rumot. A töltelékeket hagyjuk kihűlni.A tésztát 8 részre osztjuk, egyenként kinyújtva megkenjük a töltelékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket (kb. 3 cm-nyi távolságra). Megkenjük felvert tojással először hosszanti irányban, majd 15 perc után keresztirányban, és újabb 15 perc után megint hosszanti irányban. Hurkapálcával jól megszurkáljuk (aljáig) hogy a gőz el tudjon párologni, és 200 fokos előremelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük. Ha kkihűlt, hűvös helyen letakarva tároljuk!

Brokkoli receptek

brokkoli.jpg 

Brokkoli fasírt

Hozzávalók: 1 nagyobb fej brokkoli, ételízesítő, só, bors, tetszés szerint paprika, fokhagyma, kurkuma, gyömbér, kevés zsemlemorzsa, 1 tojás, kevés olaj a sütéshez

A brokkolit sós, ételízesítős vízben megfőzzük. Leszűrjük, villával összetörjük, beletesszük a fűszereket: kevés sót, borsot, kurkumát, gyömbért, kicsi pirospaprikát, kevés zsemlemorzsát, belereszeljük a fokhagymát, és 1 tojást adunk hozzá. Vizes kézzel kis golyókat formálunk belőle, amit lelapítunk, és palacsintasütőben kevés olajon jó pirosra sütjük. Ne legyen túl lágy, mert akkor nehéz megforgatni!

Burgonya receptek

burgonya.jpg Burgonya- és zöldségpuding

Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 30 dkg fejes káposzta, 2 szálsárgarépa, 3 dltej, 1 evőkanál búzadara, 3 tojás, 5 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 1 dl tejföl, só

A burgonyát és a zöldséget apróravágjuk, lábosba tesszük, 1 dltejet adunk hozzá, és fedő alatt megpároljuk. A darából a tejjel tejbegríztfőzünk, összekeverjük a kész burgonyával és főtt zöldséggel, vajat éstojássárgáját teszünk bele. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és azöldséges burgonyába tesszük. Ezután az egészet kivajazott, mély tálba rakjuk,megszórjuk zsemlemorzsával, tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és - atálat vízzel telt tepsibe állítva - a sütőben gőzöljük. Tálalás előtt apudingot felvágjuk, 1-1 evőkanál fejfölt teszünk mellé.

Burgonyafőzelék

 Hozzávalók:50 dkg burgonya, 5 dkg zsír, vagy olaj, 4 dkg liszt, 6 dkg vöröshagyma, só,ecet, 1 kávéskanálnyi édes paprika, 1 babérlevél

A megtisztított burgonyát vékonykarikára vágjuk, s annyi vízzel főzzük fel, hogy elfedje, sóval ízesítjük.Ezután elkészítjük a rántást: A felhevített zsírban elkeverjük a lisztet, s hapirul, a reszelt vöröshagymát, s utána a paprikát adjuk hozzá. Azután egy kishideg vízzel feleresztjük, s a burgonyához keverjük és felforraljuk. A felfőzésután tetszés szerint ecettel, vagy tejföllel ízesíthetjük.

Cukkini receptek

cukkini.jpeg 

Töltött cukkíni

Hozzávalók: 2 db fél kilóscukkíni, 30 dkg darált hús, 20 dkg paradicsom, 10 dkg vöröshagyma, 2 evőkanálolaj, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöld, reszelt sajt

A megmosott cukkíniket hosszábanfélbevágjuk, kikanalazzuk a belsejét, (egy centis peremre maradjon) a kikapartrészt összevágjuk. Egy evőkanálnyi olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágottvöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst és tovább pirítjuk. Beletesszük akockára vágott paradicsomot, a feldarabolt cukkíni darabokat, sóval, borssal,petrezselyemmel és az áttört fokhagymával ízesítjük, majd puhára pároljuk. Akivájt cukkínibe beletöltjük a tölteléket, tetejét megszórjuk reszelt sajttal.Egy hőálló tálat, vagy tepsit kikenünk olajjal, belehelyezzük a megtöltöttcukkíniket, és 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajtrózsaszínűre nem sül.

Gomba receptek

 izletes varganya.jpg
Bakonyi gombalevesHozzávalók: 50 dkg vargánya gomba, 15 dkg füstölt, húsos szalonna, 20 dkg parasztkolbász, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál liszt, pirospaprika, só, őrölt bors, finomra vágott zsálya és kakukkfű

A szalonnát felkockázzuk, felhevített zsírban kisütjük, szűrőkanállal kiszedjük a zsírból, félretesszük a pörcöt és 2-3 evőkanálnyi szalonnazsírt. A maradék zsíron megpároljuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, zöldfűszerekkel ízesítjük. Felöntjük 2 liter vízzel, ezután felforraljuk. Közben egy serpenyőben a félretett zsíron megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lisztet és a pirospaprikát, a levesből kivett merőkanálnyi lével hígítva rántást készítünk, majd az egészet a leveshez öntjük. Beletesszük a felkarikázott kolbászt meg a tejfölt, és összeforraljuk. Ízlés szerint, ha még szükséges, fűszerezzük. Minden tányérba szedünk egy keveset a sült szalonnapörcből, arra merjük rá forrón a levest, amit még tejföllel, 1-2 karika csípős, hegyes zöldpaprikával díszíthetünk.

Szegfűgomba leves

mezei szegfugomba.jpg 

Hozzávalók: 30 dkg friss szegfűgomba, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, őrölt pirospaprika, őrölt feketebors, só, fél csokor petrezselyemzöld, olaj

Leveses fazékban olajat hevítünk, a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta. Meghintjük a pirospaprikával, rádobjuk a gombát, és kevergetve puhára pároljuk. Ha a gomba megpuhult, felaprított petrezselyemmel megszórjuk, és a liszttel, jól elkeverjük. Kicsit pirítjuk, majd bő 1 liter vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, nagy lángon felforraljuk. Csipetkével gazdagítjuk. A levesestányéokrba kanalazzunk pár evőkanálnyi tejfölt, majd rámerjük a forró levest.

Karfiol receptek

karfiol_1.jpg
 

Csőben sült karfiol

Hozzávalók: 1 nagy fej karfiol, 1 nagy és 1 kicsi pohár tejföl, 2 tojás, 40 dkg tarja (kis kockára vágva), 30 dkg trappista sajt (lereszelve), zsemlemorzsa, vaj

Sós vízben puhára főzzük a rózsáira szedett karfiolt. Közben egy tálban összekeverjük a tejfölt, a 2 tojást, a kockára vágott tarját és a reszelt sajtot úgy, hogy a sajtból maradjon a tetejére is. Kivajazunk egy tepsit vagy jénait, megszórjuk zsemlemorzsával. Ebbe tesszük a jól lecsöpögtetett karfiolt, majd ráöntjük a masszát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütjük.

Paprika receptek

paprika.jpg 

Görög töltött paprika

Hozzávalók: 0.5 kg darált marhahús, 2 vöröshagyma, 3 marék rizs, 3paradicsom, bors, só, oregánó, petrezselyem, 3 kaliforniai paprika

A két fej vöröshagymát olajonmegpároljuk, aztán beleteszünk 0.5 kg darált marhahúst. Összepirítjuk és hozzáadunk 3maréknyi mosott rizst, 3 kicsi paradicsomot összeszelve, egy csipet cukrot,borsot, friss petrezselymet, oregánót, sót és egy pohár vizet. Főzzük, de csakaddig, hogy ne főjön le a víz róla. Ha megpárolódott, a megmosott, megpucoltpaprikába töltjük és fóliával letakarva sütjük egészen addig, amíg megpuhul apaprika. Ha marad töltelék, ami nem fér bele a paprikába, tegyük a tepsibemellé. Friss salátával tálaljuk!

Répa receptek

repa.jpg 

Répatorta

Hozzávalók:

Tészta: 2 csésze liszt, 2 csésze barnacukor 1 teáskanál fahéj 1 teáskanál szódabikarbona, 1 teáskanál sütőpor, 4-5 nagy reszelt répa, 1 csésze olaj, 4 egész tojás

Krém: 17 dkg krémsajt, 1/2 csésze  sütőmargarin, 1 csomag vaníliáscukor, 2 csésze porcukor

A tészta hozzávalóit jól kikeverjük. Sütőpapírral bélelt tesibe tesszük, és közepes lángon 30-35 percig sütjük. Majd 10 percig a formában hagyjuk, és ezután vesszük ki. Ha kihűlt, rátesszük a krémsajtmázat.

Spárga receptek

sparga2.jpg

Spárga sörtésztában

Hozzávalók: 60 dkg. Spárga, 1 tojás, 5 dkg. Liszt, sör, só,egy csipet cukor, a sütéshez zsiradék.

A megtisztított, ujjnyi darabokravágott spárgát sós-cukros vízben megfőzzük, a levét lecsurgatjuk. A lisztet,tojást annyi sörrel keverjük össze, hogy sűrű palacsintatésztaszerű masszalegyen. Ebbe a sörtésztába mártogatjuk a spárgát. Lehet egyszerre több spárgátösszefogva, együtt megmártani. Ezután bő, forró zsiradékban ropogós pirosrasütjük.

Sajtos-sonkás rakott spárga

Hozzávalók: 80 dkg. Spárga, 1 evőkanál citromlé, 1 db.mokkacukor, 5 dkg. vaj/margarin, 10 dkg. főtt sonka egyben, 10 dkg. zsíros sajt(ementáli, eidami, trappista), 4 tojás, 4 dkg. reszelt parmezán sajt, 5 cl.Konyak, só, bors, szerecsendió

A spárgát meghámozzuk,sós-savanyú-édes vízben megfőzzük, alaposan lecsepegtetjük, kivajazott, mélyebbsütőedénybe lerakjuk, a tetejére tördeljük a maradék vajat. Megszórjuk azapróra felkockázott sonkával, betakarjuk a vékonyra szeletelt sajttal. Atojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük,elkeverjük a reszelt sajttal és a rakottas tetejére öntjük. Végül meghintjükkonyakkal és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt mérsékelt tűznélaranypirosra sütjük.

Spárgapástétom jó feleség módra

Hozzávalók: 1 kg spárga, 10 dkg szalonna, 6 tojás, 3 kanál liszt, 1tejföl, petrezselyem zöldje, só, bors, cukor, sajt

A spárgát megtisztítom és 2 cm-esdarabokra vágom. Rövid ideig főzöm, a vízbe 1 kanál cukrot és fél kanál sótteszek. A szalonnát összevágom, jó pirosra sütöm. A főtt és lecsurgatottspárgát összekeverem a sült szalonnával és zsírjával. Pástétomsütőbe, vagytepsibe terítem. A tojások sárgáját, tejfölt, lisztet, sót, borsot, és apróravágott petrezselymet jól elkeverem. Hozzáadom a tojások felvert habját. Amasszát a spárgára öntöm és addig sütöm, amíg a széle piros nem lesz. Forrónkiborítom a formából és bőven megszórom reszelt sajttal. Köret, vagy egytálétel is lehet.

Spárga olaszosan

Hozzávalók: 1 kg spárga, 5 dkg vaj, 2 cl tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 1tojás sárgája, 1 dkg só, 1 kávéskanál cukor, ½ dl tej, (1 dkg zsír, 2 dkgmorzsa a tűzálló tál kikenéséhez)

A megtisztított spárgátösszekötözzük, 1 kg-ot kb. négy csomóba. Forrásban lévő enyhén sós-cukros-tejesvízben puhára főzzük, lapáttal óvatosan kiszedjük, jól lecsurgatjuk, a kötözőzsineget eltávolítjuk. A spárgát kizsírozott tűzálló tálba rétegezzük: aspárgát és a sajtot 3 részre osztjuk, egy sor spárgát lerakunk, rászórjuk asajtot, erre újból egy réteg spárga, sajt, egy réteg spárga. Ráöntjük amegolvasztott vajat, a tojássárgájával jól elkevert tejfölt, rászórjuk a sajtotés középforró sütőben szép rózsaszínűre pirítjuk. Forrón, frissen tálaljuk!

Spárga hentes módra

Hozzávalók: 1 kg spárga, 5 dkg vaj, 1 dl fehér bor, 20 dkg főttfüstölt hús, 2 dltejföl, 1 tojássárgája, só, cukor

A megtisztított, hüvelyknyidarabokra vágott spárgát kivajazott hőálló tálba öntjük, megsózzuk, egycsipetnyi cukorral meghintjük, és a borban fedő alatt puhára pároljuk. Amaradék vajban megpirítjuk a laskára vágott füstölt húst, összekeverjük aspárgával, leöntjük a tejföl és tojássárgája keverékével, majd sütőbenátsütjük.

Spárgacsillag

Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj, fél kg spárga, 1 tojás, 10dkg vaj, 1 evőkanál zsiradék, só, egy csipet cukor

A megtisztított, egészben hagyottspárgát sós-cukros vízben megfőzzük. Közben a húst kicsontozzuk, kiverjük,megsózzuk és ropogós pirosra sütjük. Előre melegített kerek tálra csillagalakban lefektetjük a húst, közüket spárgakötegekkel választjuk el úgy, hogy aspárgafejek a tál széle felé nézzenek. A csillag közepére egy tükörtojástfektetünk és az egészet megöntöttük a megforrósított vajjal. Rizzsel, vagyburgonyapürével körítjük.

Spárga hollandi mártással

Hozzávalók: 1 kg spárga, só, cukor, és hollandi mártás

A spárgát sós, enyhén cukrosvízben megfőzzük, levét lecsurgatjuk, forró tálra tesszük, majd leöntjük afrissen készült mártással.

A mártás hozzávalói: 4 tojássárgája, 2 dl tej, 10 dkg vaj, néhánycsepp citromlé, só, törött bors

A tojássárgákat és a tejethabverővel összekeverjük (lehet a spárga főzővizét is használni tej helyett!),teszünk bele 7 dkg vajat, és gőz fölött sűrű mártássá főzzük. A tűzről levévemegsózzuk, megborsozzuk, belecsöpögtetjük a citromlevet, hozzáadjuk a maradékvajat, és ha az is elolvadt, a mártást a forró spárgára öntjük.

 Sütőtök receptek

sutotok.jpg 

Krémes sütőtökleves

Hozzávalók: 1 sütőtök (1 kg), 2-3 szem krumpli, 1 doboz tejszín, 1 fej édes hagyma vagy 1 szál póréhagyma, olívaolaj szerecsendió, bors,  ételízesítő vagy 2 leveskocka

Levesbetét: egy marék pirított tökmag, tökmagolaj, kéksajt darabkák, pirított kenyér

A sütőtököt megpucoljuk, a húsát kockára vágjuk. A krumplikkal hasonlóképpen bánunk, és annyi vízben, amennyi bőven elfedi (a vizet az ételízesítővel vagy leveskockával megízesítettük), feltesszük főni. A hagymát felkockázzuk (vagy a pórét felkarikázzuk) és egy kis olajon megpirítjuk. Ha a krumpli és a tök is puhára főtt (kb. 20 perc), a hagymát is hozzáadjuk, és az egészet botmixerrel leturmixoljuk. Hozzákeverjük a tejszínt, és felöntjük még annyi vízzel, hogy kellemes krémleves állaga legyen, majd még egyet rottyantunk rajta. Tálaláskor meghintjük pirított tökmaggal és tökmagolajjal, esetleg pirított kenyérrel és kéksajt morzsalékkal.